logo

Exposició «Per no perdre el temps»

Comissariat de l’exposició

Per no perdre el temps

 

La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2; Barcelona).

Del 5 de desembre del 202 al 31 de gener de 2021 

 

w Vista general primera sala

L’exposició PER NO PERDRE EL TEMPS presenta un aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle XX, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats. Una informació molt útil per a la població en general, però en especial per al món rural i la pagesia.

Juntament amb aquests continguts més pràctics i tabulats, els calendaris també contenien versos, dites, escrits sobre cultura popular o remeis, així com recomanacions per a la sembra i plantació dels productes del camp. De petit format i amb cobertes senzilles, les il·lustracions més vistoses quedaven reservades a les pàgines interiors, on apareixien moltes imatges arquetípiques de la vida de pagès i les feines del camp.

Amb el temps, els calendaris es van anar diversificant per temàtiques: n’hi havia de religiosos, instructius i morals, literaris, polítics, satírics, filosòfics, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari.

A partir de la segona meitat del segle XIX, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars.

A l’exposició PER NO PERDRE EL TEMPS podrem observar com eren i com van evolucionar els calendaris tradicionals, la varietat de capçaleres i de formats que existien, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. Ho farem a través d’una petita però singular col·lecció de calendaris vuitcentistes representativa de la gran producció que va existir a Catalunya i també a l’Estat espanyol.

 w Inici exposiciów Vista general de la Sala (2)

 


CRÈDITS

 

Organitzada i produïda per
Edicions Morera, Associació de Festes de la Plaça Nova i Tonis de Taradell

Comissari de l’exposició
Norbert Tomàs Bilbeny

Autors dels textos
© Norbert Tomàs, Amadeu Carbó i Lola Escudero

Fotografies i il·lustracions
© Arxiu documental d’Edicions Morera,  Arxiu de Festes de la Plaça Nova,
Biblioteca Pública de Maó i Arxiu Fotogràfic de la Ciutat de Barcelona.

Coordinació d’exposició
Lola Escudero i Laia Camprubí

Correcció de textos
Anna Balaguer

Disseny
Fons Gràfic, SL

Producció
Fons Gràfic, SL

Comunicació
Francesc Buxeda

Agraïments
Xavier Cordomí, Montserrat Castells, Anna Garcia, Pere Marquilles, Anna López, Miquel Àngel Higueras, Josep Preseguer, Estanislau Tomàs, Joan Vilà, Costa Llibreter, Llibreria Farré, La Casa dels Entremesos.


Date: diciembre 30, 2020